AYT Nedir, Hangi Dersten Kaç Soru Çıkar, Kaç Dakika Süre Verilir?
AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) adayların kendi alanlarındaki başarısını ölçen ikinci oturumdur. AYT’ye adaylar istekleri doğrultusunda girerler. Ancak 4 Yıllık lisans bölümleri AYT puan türleri ile tercih edilebilir. Bu oturumda adından da anlaşılacağı üzere, adayların kendi alanlarına dair ileri seviye bilgileri test edilmektedir. Adaylara, tüm alanları kapsayan tek kitapçık dağıtılır.
Bu oturumda; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde (Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru, Tarih/1 10 soru Coğrafya/1 6 soru) toplam 40 soru vardır.
Sosyal Bilimler-2 Testinde (Tarih/2 11 soru, Coğrafya/2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe Grubu soruları) toplamda 40 soru vardır.
Matematik Testi de toplam 40 sorudan oluşurken, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 14 soru, Kimya 13 soru, Biyoloji 13 soru) toplam 40 soruyu içerir.
AYT tüm bölümlerle birlikte 120 sorudan oluşur. Adaylara bu oturum için toplam 180
dakika süre verilir.
2022 yılı itibariyle AYT 180 baraj puanı uygulaması kaldırılmıştır.
Adayların tercih yapacakları puan türlerine göre çözmeleri gereken bölümler ise şöyledir;
Sayısal adayları: Matematik + Fen Bilimleri
Sözel Adayları: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 + Sosyal Bilimler-2
Eşit Ağırlık Adayları: Matematik + Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1
AYT puanı hesaplanırken, adayların TYT puanının %40’ı, AYT puanının ise %60’ı baz alınır.
TYT’ye her aday girdiği için derslerin katsayıları değişmezken, AYT’de sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere 3 farklı alana göre puanlar hesaplanmaktadır. Bu nedenle her dersin kat sayısı farklıdır.